top of page
Поиск
  • Фото автораАдміністратор

Як безпечно повернути дітей в садок після карантину.

  • Карантин рано чи пізно закінчиться, і малеча знову відправиться в садок. Для більшості почнеться новий період адаптації. Особливо це стосується дітей, які тільки недавно перед закриттям почали відвідувати дитячий сад. Тих, хто прекрасно проводив час з батьками і зовсім не хоче знову з ними розлучатися на цілий день.

  • - Погана новина - період адаптації до садка після карантину, навіть у тих, хто ходить до садочку вже тривалий час, неминучий. (Як і у дорослих - після повернення на роботу).

  • - Хороша новина - цей період буде не таким довгим і не таким виявленим, як той, який ви вже з дитиною проживали.  

  • Отже, пора знову починати гру в дитячий садок, а для цього варто почитати  книжку «Я сегодня йду в садок», де етапи підготовки описані по розділах: - роздягання, прощання, ігри з дітьми (ділитися - не ділитися іграшками), туалет, їжа, тиха година, прогулянки і правила, свята - і нагадувати про це дитині. А потім програвати теми в будь-яких рольових іграх з будь-якими іграшками.

  • Нам важливо пам'ятати:

  • Повертатися в звичний режим дня уже зараз. Режим дня - це не тільки про тілесність, відпочинок, це і про відчуття кордонів, безпека, правила.

  • Уже зараз дітям важливо влаштовувати «зустрічі» з дітьми їх віку - ідеально - ZOOM-групи з садіковою групою. Перші зустрічі повинні бути короткими. Хвилин 10. З обов'язкової модерацією вихователя, який по черзі в кожній зустрічі назве дітей по імені, привітається, дасть відчуття важливості кожної дитини. Буде добре, якщо на «зустріч» діти «прийдуть» з улюбленою іграшкою. І познайомлять одне одного зі своїми «друзями». Потім цю іграшку можна буде з собою взяти в садок (вона вже буде «знайома з чужими» людьми). Такі зустрічі можуть бути не частими, але регулярними. Хоч 2 рази в тиждень. За 10-15 хвилин. Дорослим важливо бути поруч, щоб включатися і, якщо потрібно, модерувати. Дітям після цих зустрічей важливо буде відпочити. Ви можете спостерігати перезбудження.

  • З дітьми важливо «мріяти». Давай помріємо, як ти збираєшся в садок. Ти що хочеш вдягти (і все це можна «відігравати»), а яку іграшку візьмеш? А якою дорогою ми підемо? І в уяві «пройдіться» до садочка ... Будь ласка, пам'ятайте, що після тривалого карантину дітям складно з нами розлучатися.  Важливо в перший день забрати дитину трохи раніше. Ідеально, якщо в садку підготуються до зустрічі і зроблять свято (з заготовленим плакатом), розвісять фотографії дітей (дитина, коли приходить в групу і бачить там своє фото - відчуває себе вже інтегрованим «в середу», відчуває безпеку), добре, якщо в групі вже були до карантину придумані «традиції» - свої рукостискання, свої «секретні слова», якщо ні - саме час їх придумати. 

  • Чудово створювати нові традиції, як в сім'ях, так і в садіковскіх групах. У молодшій школі і в садках варто починати день з пісеньки, яку можна супроводжувати «руханкою» - «Сонце підіймається, серце зігрівається, прокидається земля. З нею Я ». А на прощання  - «Ясне сонечко сідає. У Віконце заглядає. Час додому нам збіратісь. Обійматісь і прощатись». Коли ми співаємо разом - це не просто синхронізація, це важливий досвід близькості. Нагадуємо дитині, що є «правило трусиків». Що є інтимні частини тіла. І про те, що є іграшки їх особисті - якими вони не зобов'язані ділитися, якщо не хочуть, але можуть грати разом з іншими. Є чужі іграшки - які ми беремо тільки з дозволу. є іграшки загальні - якими ми граємо разом, домовляючись про загальну грі. Дітям важливо буде дати гарантію, що ми за ними прийдемо. 

  • І пам'ятаймо, що дитина поруч з нами може вести себе гірше, ніж в садку. Це точно не тому, що ми погані батьки, а як раз навпаки!

Матеріали С.Ройз, джерело: https://www.moirebenok.ua


3 просмотра0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page